sötétsugárzó, hőlégbefúvó, termoventilátor, infrasugárzó, csarnok fűtés

Hőlégbefúvós fűtőberendezések

Az ipari fűtéstechnikában régóta használatosak azok az eszközök, amelyek meleg levegő befúvásával, a belső tér levegőjének felmelegítésével oldják meg a terek fűtését.

A régi hagyományos (centralizált, központi kazánház) rendszerek esetében a legelterjedtebb megoldás a gőz- vagy melegvízüzemű termoventilátoros fűtés volt.

 

Ezen rendszerek komoly problémája a jelentős szállítási veszteség, valamint a korróziós folyamatok miatt jelentkező nagyon magas karbantartási költség. Ennek ellenére kisebb, vagy alapvetően meleg-vizes fűtési rendszereknél, ahol konvektív fűtésre vagy HMV előállításra kazánokat használnak, ott célszerű megoldás lehet. Nagyobb tereknél egyértelmű, hogy decentralizált meleg levegős fűtési rendszert kell kialakítani, ha az alkalmazott technológia vagy a geometriai méretek miatt sugárzó fűtés nem használható.

 

A gázüzemű hőlégfúvóknak alapvetően két típusa van, az oldalfalra vagy mennyezetre szerelhető és az álló kivitelű változat. Mindkét fajta alkalmazható önállóan vagy légcsatorna rendszerekhez csatlakoztatva.
A felhasználói igényeknek megfelelően a hőlégfúvók új generációja jelent meg, mely berendezéseknél kiegészítve a téli fűtést, nyári üzemmód is megtalálható. Ebben az esetben szellőztetés céljából levegőt keringtetnek, mely lehet külső levegő is, vagy a befúvó oldalra hűtőpanelokat szerelnek. Ezzel a módszerrel a terek belső hőmérséklete télen és nyáron is a kívánt értéken tartható.

 

Hősugárzó fűtések

Természetes hőforrás

A sugárzó fűtések elvi működését legegyszerűbben a nap energiájának sajátosságain, valamint annak hatásain keresztül tudjuk bemutatni. A Nap körül-belül 6000K°-os felületi hőmérsékleten sugározza hőjét a Föld irányába, mely hőenergia egy része a földi légkörbe lépve, valamint a nagy távolság miatt elnyelődik. A megmaradt ránk vetülő sugárzás jótékony hatását azonban mindenki érezheti, oly módon, hogy az alacsony környezeti hőmérséklettől függetlenül a bennünk kialakuló hő- és komfortérzet jelentősen magasabb.
A sugárzó fűtéseket pontosan ugyanezen tulajdonságok teszik vonzóvá a felhasználók számára.

Egyedülálló sajátosságok

A legfontosabb és egyben legjelentősebb pozitív tulajdonság, hogy a sugárzással történő hőközlés természetéből fakadóan, elsőként a különféle testek, anyagi dolgok melegszenek fel. Ezáltal a bennünket ért különböző irányú hősugárzás kellemes hőérzetet biztosít.
Ennek az egyedülálló sajátosságnak köszönhetően, a hősugárzással történő fűtési megoldásoknak kiemelkedően sok pozitív tulajdonságuk van más fűtésmegoldásokkal szemben.

Sokoldalú felhasználhatóság

A hősugárzó berendezések a lehető legváltozatosabb módon alkalmazhatók. Magukba foglalják a kisebb szerelőműhelyek fűtésén keresztül, a több ezer négyzetméteres nagyipari csarnokok, fedett vagy szabadtéri sportlétesítmények raktárépületek, hangárok teljes sorát. A hősugárzó berendezések kiválóan alkalmazhatóak különféle technológiai célokra is. Amennyiben további információ szükséges, az alkalmazhatósággal vagy bármilyen műszaki tervezési feladattal kapcsolatban, kollégáink készséggel állnak rendelkezésre.

Behozhatatlan előny